Od kilku dni zagłębiam się w temat diety stosowanej w kamicy szczawianowo-wapniowej. Po ataku kolki urodziłem niewielki kamień, który w laboratorium rozpoznano jako szczawianowo-wapniowy. Piję około 3 szklanek mleka dziennie. Mleko ma dużą zawartość wapnia. Zastanawiam się czy w moim przypadku nie powinienem ograniczyć spożycie wapnia żeby zmniejszyć wytrącanie soli szczawianu wapnia w moczu? Czy powinienem wyeliminować mleko i jego przetwory ze swojej diety? Czy szczawiany wapnia w moczu mogą mieć związek z nadczynnością przytarczyc albo używaniem suplementów diety zawierających wapń?
Odpowiedź redakcji kamicamoczowa.pl
Dieta uboga w wapń powoduje zwiększenie szczawianów w moczu co paradoksalnie zwiększa ryzyko kamicy szczawianowo-wapniowej. Pacjentom z kamicą nerkową nie zaleca się redukowania spożywanego wapnia. Jony wapnia zawarte w mleku i jego przetworach wiążą się ze szczawianami w przewodzie pokarmowym co powoduje zmniejszenie ich wydalania w moczu. Kryształy szczawianu wapnia w badaniu ogólnym moczu występują w moczu zdrowego człowieka i nie są oznaką jakiegokolwiek stanu chorobowego. Szczawiany wapnia w moczu nie są równoznaczne z występowaniem kamicy układu moczowego.